verslag Zolder 14 juli

Frank Brouwer 5e tijdens Battle of The Lowlands op circuit Zolder

Op donderdag voorafgaand aan het  raceweekeinde werd er een trainingsdag verreden op het Belgische circuit Zolder. Tijdens deze dag wist Frank met zijn technici de problemen aan de voorzijde van de Yamaha te verminderen, maar dat er nog veel werk aan de winkel was tijdens de vrije- en kwalificatietrainingen op zaterdag was duidelijk.

 Zaterdagochtend stond er zoals gezegd een korte vrije training gepland, dit omdat het ONK circus al 10 jaar niet meer op dit circuit geweest was.  Frank was niet geheel tevreden met het resultaat, maar samen met de monteurs werd er een plan gemaakt voor de eerste kwalificatietraining.

 Frank wist in de 25 minuten durende eerste kwalificatie 13 ronden te rijden en elke ronde gingen de rondetijden gestaag naar benenden. Uiteindelijk was een voorlopige 11e startplaats zijn deel, maar de beoogde rondetijd was nog niet behaald. In de tweede kwalificatie wist Frank zijn beste tijd wederom aan te scherpen maar het leverde geen positieverbetering op. Een 11e startplek, en dus een start vanaf de derde startrij. Het gevoel in de voorkant was goed en Brouwer blaakte van zelfvertrouwen voor het resterende programma op zondag.

Frank met het nieuwe maatpak van Held - Foto: Ad Kievit

Zondagochtend scheen het zonnetje al vroeg en de temperatuur zou oplopen tot een graad of 25 op zondagmiddag. De warmup training op zondagochtend verliep uitstekend, en Frank wist een 8e  tijd te noteren. Team SWPN was tevreden en maakte zich op voor de wedstrijd. 

Rond de klok van 2 uur ging de wedstrijd dan eindelijk van start. Frank kende een ronduit slechte start en verloor bij het ingaan van de eerste linkerbocht gelijk een aantal plaatsen. Halverwege de eerste ronde wist hij zich echter al terug te knokken naar een 11e positie. Na 3 ronden werd de wedstrijd afgebroken in verband met valpartijen van Cleutjens en Polinder. Met het wegvallen van Polinder schoof Frank een plaatsje op tijdens de herstart van de wedstrijd over 9 ronden.

Frank startte nu beter en verloor geen posities. Direct probeerde hij de aanval in te zetten om de aansluiting te houden bij de rijders voor hem. Ronde na ronde schoof Brouwer een plaats naar voren om vervolgens in een groepje terecht te komen, strijdend voor de vierde plaats. In dit groepje wist de Liendenaar stevig zijn mannetje te staan en kon menig coureur verschalken. De vierde man had dankzij onderlinge gevechten aan hem helaas een klein gaatje weten te slaan. Nog even leek het erop dat Brouwer ook hem nog kon achterhalen maar dit bleek te ver gegrepen. Zodoende kwam een dolgelukkige Brouwer als 5e over de finish. Het beste resultaat van het seizoen,  geen schade of blessures opgelopen en een goed sturende motor na afloop van het weekend. Verder werd in de voorlaatste ronde de snelste rondetijd gereden, dus de Dunlop banden hielden het voortreffelijk vol op het hete Belgische asfalt.

Frank Brouwer: “Ik ben heel erg blij met dit resultaat! Tijdens de race met de TT van Assen hebben we erg veel problemen gekend. We hadden moeite om een goede afstelling te vinden en hadden hierdoor een moeilijk weekend. Voorafgaand aan de wedstrijd op zolder hebben we hier een testdag afgewerkt, waarbij we hard hebben gewerkt om de motor goed aan het sturen te krijgen. Tijdens het wedstrijdweekend hebben we elke sessie vooruitgang geboekt. Door een rode vlag en drukte op de baan kon ik tijdens de tweede kwalificatie geen geweldige tijd rijden, waardoor we als elfde moesten starten. Ik wist echter dat mijn tempo in de race goed zou zijn en ik was dan ook vol vertrouwen voor de race. De uiteindelijke 5e positie in de race voelt als thuiskomen. We hebben veel vooruitgang geboekt en ik denk dat we voor de motor een goede basis hebben gevonden. Veel dank gaat uit naar mijn monteurs en team! Op naar de volgende race!”

De volgende race zal plaatsvinden tijdens de Gamma Racing Day waarin we opnieuw zullen strijden voor een goed resultaat.